Categories

Fundació Ferrer i Guàrdia

Fundació Ferrer i Guàrdia

La Fundació Ferrer i Guàrdia es va constituir el 30 de desembre de 1987 i va ser reconeguda, classificada i inscrita com a fundació cultural per ordre del Ministeri de Cultura de 30 de març de 1988 (BOE de 26 de abril de 1988).

La Fundació Ferrer i Guàrdia neix a finals de l'any 1987 com un projecte nou, compromès i ple d'idees, fruit de l'experiència de les persones que concorren en la seva creació. La Fundació es defineix per la bandera del lliure pensament que simbolitza la reivindicació de la figura històrica de Francesc Ferrer i Guàrdia, i per uns trets característics descrits a la carta fundacional que són la preocupació per la joventut, la inquietud per la incipient construcció europea i la defensa de la universalitat dels drets humans. L'empremta ideològica de la Fundació es defineix per la crida a la defensa de tres valors essencials en una societat moderna: la laïcitat, la tolerància i el progrés.

Les persones que al llarg de la seva trajectòria han participat a la Fundació Ferrer i Guàrdia han permès construït de manera coral una síntesi de les conviccions filosòfiques de la institució:

  • Recuperar la memòria històrica de l'esquerra i fer de pont entre la tradició lliurepensadora i les noves generacions. Considera, com Ferrer i Guàrdia i la seva obra - l'Escola Moderna - que l'educació és l'eix vertebrador i el principal motor per al canvi social i cultural.
  • Fer explícita l'existència d'una opinió pública laica i progressista que entén la laïcitat com una proposta de reflexió ciutadana per enfortir la convivència democràtica i garantir el compliment real dels drets de la ciutadania, sense crispacions ni acritud.
  • Contribuir a la difusió de la consciència cívica en la qual individus i grups puguin enfortir el seu rol de ciutadans lliures i actius, únics subjectes de Dret, dipositaris de la raó democràtica com a agents de la vida social i política, independentment de quina sigui seu context cultural o social d'origen.
  • Impulsar el debat general sobre el que ens apropa com a ciutadans -en la comunitat democràtica universal a la qual aspirem- en comptes d'insistir en els trets que ens diferencien i ens allunyen, oferint eines de construcció de l'espai cívic comú, compartit sense hegemonies per part de cap dels seus components i sense adscripcions imposades a cap altre referent que no sigui el dret de cada un a la llibertat ia la felicitat. I, per això, impulsar la idea que l'eina clau és la laïcitat, pedra de toc en la construcció d'un espai públic basat en la tolerància activa, en la integració, contra l'exclusió i en la defensa de la cohesió social
  • Difondre la idea que la llibertat de consciència individual, la llibertat de tots i de cada un dels ciutadans, la llibertat dels pobles, en l'espai públic compartit en condicions d'igualtat -horitzó que només pot perfilar-des d'una opció per la laïcitat global- constitueix una de les condicions -juntament amb un nou marc de justícia econòmica i un nou model de relacions comercials- per assegurar la pau i la seguretat internacionals.

Refinar recerca

Mostrar: Llista / Quadrícula
Mostrar:
Ordenar per:
¿Somos laicos? 17 miradas a la laicidad
¿Somos laicos? es el nuevo libro publicado conjuntamente por Ediciones la Lluvia y la F..
14.00€
Sense IVA: 13.46€
Som laics? 17 mirades a la laïcitat
Som laics? és el nou llibre publicat conjuntament per Edicions Els Llums i la Fundació Ferrer i..
14.00€
Sense IVA: 13.46€
Powered By Edicions Els Llums
Edicions Els Llums / Ediciones La Lluvia © 2017