Anècdotes i records d’un home laietà

Manel Joseph, cantant de l’Orquestra Plateria, publica ‘El nét del vigilant’

Manel Joseph, passejant per Barcelona Foto: QUIM PUIG.

Font: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/824457-anecdotes-i-records-dun-home-laieta.html?cca=1

És de celebrar que, últimament, molts músics laietans s’hagin decidit a buidar el pap. El periodista Donat Putx, en breu, publica Jaume Sisa, el comptador d’estrelles –llibre amb confessions de l’artista galàctic– i Àlex Gómez-Font, obstinat militant de la causa zelestiana, coordina El nét del vigilant, a través del qual Manel Joseph (“el calvode la Plateria, el Trilla, entre altres pseudònims) aplega un recull de “retalls” en part biogràfics, en part anecdòtics i que retraten, sempre, una Barcelona de bullent creativitat. No és casualitat, segurament, que les memòries de qui va fer ballar tota una generació amb Pedro Navaja coincideixin amb el quarantè aniversari, i suposat punt final, de l’Orquestra Plateria, la qual encara es pot veure aquests pròxims mesos a l’escenari d’alguna ciutat del país.

Les més de dues-centes pàgines d’El nét del vigilant, però, no se centren només en els anys de la Plateria. S’hi explica, és clar, com va anar tot plegat en aquella revetlla de Cap d’Any del 1974 durant la qual es va formar l’orquestra. I es recorda, també, que el salsero Rubén Blades, en la primera visita a Barcelona de la Fania All Stars, se’n feia creus que el seu Pedro Navaja hagués estat un gran èxit a l’Estat. Més enllà d’això, però, Joseph repassa els seus anys en els apreciables Dos + Un amb Ia i Jordi Clua, el seu pas per la Formentera hippy de Jo, la donya i el gripau de Pau Riba, la seva participació en la històrica banda delQualsevol nit pot sortir el sol de Sisa i la seva bona connexió amb Gato Pérez i Carles Flavià, a més d’evocar amb gràcia i bona punteria els seus anys d’infantesa i un viatge de deu mesos a l’Índia amb Toti Soler i altres col·legues que ocupa, per cert, una cinquena part del gruix del llibre.

Impera la impressió al final que Joseph es deixa unes quantes coses per explicar però, també, la certesa que el cantant de la Plateria (el més gran fumeta, es deixa entreveure, de l’Ona Laietana) no es va perdre cap dels grans saraus de l’època i que, per tant, el seu testimoni és d’excepció. Els qui ho van compartir amb ell, que s’animin també a agafar la ploma.

el nét del vigilant
Manel Joseph
Editorial:
Edicions Els Llums
Pàgines: 271
Preu: 17 euros

Publicado en General @ca, Llibres @ca.