“El dies feliços” 70 anys del naixement de l’Estat del Benestar

Els dies feliços” un text gestat en un dels moments més terribles de la història del nostre planeta. En aquell moment, a pesar de les penúries materials, la guerra i l’ocupació, hi hagué uns homes i dones que van ser capaços de posar-se d’acord en imaginar un món millor. En plena guerra, es preguntaven: i per què fem la guerra? Que farem quan guanyem? Com ha de ser el nou país? o millor dit, la nova República, ja que la forma republicana era inqüestionable.

Com diu Hessel, en el ja citat indigneu-vos!, com és possible que ara ens diguin que no hi ha diners per finançar l’estat del benestar, quan de fet, com idea es va pensar en plena guerra i es va desplegar durant tota la postguerra europea? Aleshores, el 1944 i següents, si que no hi havia diners, i en canvi es va fer, i es va fer raonablement bé en diversos països.

Que ningú ens enganyi, l’estat del benestar és una idea moderna, tot just ara en commemorem el 70è aniversari, mentre que el capitalisme salvatge en té més de 150 d’anys i l’explotació del fort sobre el feble, del ric sobre l’humil ha estat present a tota la història de la humanitat en diverses formes i intensitats.

L’estat del benestar és modern, però no el reivindiquem per això, el reivindiquem perquè sobretot és necessari, és una eina de progrés clau per l’avenç de la societat i per la impregnació dels valors de la solidaritat, la justícia i la igualtat.

Així doncs si volem una democràcia avançada no podem deixar de banda el seu programa social. I és per això que hem demanat a diverses persones vinculades amb el món polític i del pensament d’esquerra que hi reflexionin en clau contemporània. Que a partir del document «Els dies feliços» siguem capaços, entre tots, de dissenyar els nous dies feliços que han de venir. I hem demanat a diferents persones del món de l’esquerra que el comentin, concretament hi col·laboren:

Manuel Estapé, Raül Romeva, Ignasi Llorente, Jordi Pedret, Joan Ridao, Jaume Collboni.

Posted in Llibres @ca, Novetats, Pensament @ca, Política @ca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada