«Hem de fer tot el possible per aprofundir el propi pensament i explicar-lo»

«Hem de fer tot el possible per aprofundir el propi pensament i explicar-lo» potser aquesta cita de la pàgina 102 de La democràcia per fer què? és la síntesi de tota la trajectòria tan de mestre com de pedagog com de polític de Josep Pallach. La frase sintetitza totes les seves vessants en una persona que, efectivament, va fer tot el possible.

Just ahir va fer 39 anys de la seva sobtada mort. Bona ocasió doncs per recordar-lo en totes les seves vessants, tot i que ahir, sobretot pel llibre que presentàvem.

Va ser curiosa la intervenció de’n Miquel quan afirma “Ara tothom reivindica el Reagrupament, però que se sàpiga que érem ben pocs, i a sobre mal vistos, perquè ens van arribar a dir de tot”.

Certament a vegades la raó no és un joc de majories i minories, ja que avui Pallach és reivindicat per tothom i és evident que la història li ha donat la raó.

El programa social, l’educació, la construcció de serveis públics, és per això que cal, encara avui la democràcia.

Ahir en la presentació de “La democràcia per fer què?” a Palafrugell, a més de recordar la figura del metre, pedagog i polític Josep Pallach vam tenir ocasió de conèixer na Teresa Jové, també mestra, escriptora i vídua de Josep Pallach. I com no podia ser d’altra manera vàrem acabar amb una tertulia al Centre Fraternal de Palafrugell. Moltes gràcies a tots els amics de la Fundació Pallach.

A més de recordar la figura de Pallach sobretot se’n va destarcar el seu ferm compromís amb la democràcia, i amb el programa social que ha d’acompanyar una democràcia si de debò pretén ser igualadora i no només un règim formal.

A més, Pallach ja apuntava fa 40 anys un full de ruta avui discutit però igual d’urgent i necessari que aleshores, la construcció europea.

A l’acte vàrem comptar amb Josep M. Soler president de la Fundació Pallach, Montse Palma, ex-alumne de Pallach, Lluís Medir ex-alcalde de Palafrugell i Juli Fernàndez actual alcalde.

Moltes mercès a tots!

 

Posted in Actes @ca, Divulgació @ca, Llibres @ca, Política @ca.