Idees perilloses. El nou llibre d’Oriol Illa

A partir del 10 de febrer ja es pot trobar a les llibreries Idees perilloses, d’Oriol Illa. Si el vols comprar ja pots fer-ho des d’aquí.portada_web_idees

El llibre és una magnífica reflexió sobre aquelles idees que fan nosa als poderos. Quines estrategemes usen per eludir la idea de progrés? o la idea de democràcia? 

La vida no és metàfora per a qui no és lliure. La vida no és líquida i el debat no és un sofisma per a qui aspira a millorar les seves condicions de vida i les de la seva gent.

Progrés, democràcia, llibertat, laïcitat o bé comú són conceptes prou coneguts però amenaçats per la postmodernitat que ho fa relatiu tot. Tot ho fa líquid i subjectiu.

Però en canvi és un fet que aquestes idees poden participar intensament en la construcció de la felicitat de les persones tant en la seva vessant material com emocional o espiritual.

El combat ultraconservador contra aquestes idees perilloses és frivolitzar-les, relativitzar-les, engrandir-ne les contradiccions de la història i deixar a nivell de conjuncions atzaroses els avenços tècnics, socials i humanístics que aquestes idees ens han aportat.

Avui el progrés és mesurable. La utopia tants cops injuriada és una utopia assolible. No és una contradicció. Si volem detectar en què progressa o en què regressa la nostra societat ho podem saber. Com diria Robert Kennedy, «el PIB ho mesura tot, excepte allò que fa que la vida valgui la pena»

Posted in Llibres @ca, Pensament @ca, Política @ca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada