On és la comunitat artística davant els processos socials i polítics que s’estan vivint?

El digital cultura Núvol va fer la crònica de la presentació de “i l’art” a la Fundació Miró, la podeu llegir a continuació:

La Fundació Joan Miró recull les conclusions del cicle de l’Espai 13 Lesson 0 amb la presentació de dues publicacions: un volum a l’entorn del cicle, comissariat per Juan Canela i Ana Agirre; i el llibre I l’art / ¿Y el arte? una compilació de textos que reflexionen sobre l’educació artística i l’Escola Moderna, feta per Priscila Fernandes.

Els joves artistes que volen experimentar amb l’art troben el seu lloc a l’Espai 13, una sala d’exposicions de la Fundació Miró. És el cas de Joan Canela i Ane Agirre, que la temporada 2014-2015 van accedir a Espai 13 per tal de comissariar el cicle Lesson 0. L’objectiu d’aquest cicle era treballar entorn a l’educació artística, tal com expliquen els artistes: “volíem qüestionar i reflexionar sobre l’estat actual de l’educació artística i alhora articular un espai orgànic i viu d’enunciació, que sigui capaç d’activar dinàmiques de treball i possibles formes d’acció a l’entorn de l’educació artística, tant al museu com a l’escola”.12694819_1525966861033308_5469064007736466772_o

Els resultats d’aquest cicle queden inclosos en el volum Lesson 0, la publicació que gira entorn del cicle i analitza les activitats i exposicions que es van dur a terme en el marc del projecte comissariat per Juan Canela i Ane Agirre. El volum, que serveix com a epíleg, no és un punt i final a la recerca: “no donem conclusions, a partir de Lesson 0 se’ns han obert moltes preguntes i moltes línies a investigar”, afirma Canela.
Lesson 0 s’obre amb un text curatorial a càrrec de Juan Canela i continua amb un exercici signat per Ane Agirre, que associa les mostres del cicle amb pel·lícules del cinema francès sobre l’educació, i un text escrit per Aida Sánchez de Serdio, Cristian Añó i Rachel Fendler, com a conclusió del programa de mediació Pedagogies de fricció, vinculat al cicle. El volum també inclou tres assajos de l’educadora i comissària Nora Sternfeld; l’artista Luis Camnitzer i la comissària Chus Martínez.

Aquesta publicació també compta amb una seqüència de dibuixos metafòrics de l’artista Antonio Gagliano, fets a a partir de diverses entrevistes amb els actors implicats a Lesson 0. El llibre es completa amb un repàs exhaustiu de les mostres i les activitats del cicle: les quatre exposicions, a càrrec dels artistes Priscila Fernandes, Rita Ponce de León, Anna Craycroft / Marc Vives i Eva Kot’átková; i les accions i col·laboracions amb els programes Creadors EN RESIDÈNCIA, A*Desk, Secció Irregular del Mercat de les Flors, Komplot (Brussel·les) i La Ene (Buenos Aires).

Aquest no és l’únic volum que ha sortit a la llum a partir de Lesson 0. Priscila Fernandes també ha vist publicada la seva obra I l’art? / ¿Y el arte?, peça que ja havia estat editada en anglès però que fins ara no s’ha traduït al català i al castellà. En aquest llibre, Fernandes parteix del llegat de Francesc Ferrer i Guàrdia i especula sobre la contemporaneïtat dels textos de diferents autors com Tolstoi, Proudhon, Zola, Cézanne, Van Gogh, Rusiñol, Sullivan o Marinetti, entre d’altres.plantilla foto llibre

Joan Riera, de Edicions els Llums / Ediciones la Lluvia, assegura haver-se enamorat del llibre i de Priscila Fernandes i afirma que “traduir grans intel·lectuals en textos inèdits en català i castellà és un repte”. Segons l’editor, els actors de l’Època Moderna creien en el progrés, en el futur, en l’home i en les seves capacitats de cooperar, i que aquesta publicació permet comparar aquells pensaments amb la situació actual: “Avui en dia el progrés no és sinònim de benestar; hem canviat el futur i el passat per un present constant ple de canvis, i a més hem vist com l’home és capaç de fer coses bones però alhora també les atrocitats més grosses”, diu Joan Riera mentre es pregunta on és la comunitat artística davant els processos socials i polítics que s’estan vivint.  Els textos que Priscila Fernandes ha compilat al llibre I l’art / ¿Y el arte? van formar part del projecte Lesson 0.

Font: http://www.nuvol.com/noticies/lesson-0-reflexions-sobre-leducacio-artistica/

Posted in Actes @ca, Llibres @ca, Pensament @ca, Presentacions and tagged , , , , .