Presentació de la publicació del cicle Lesson 0 i del recull I l’art? de Priscila Fernandes

Dijous, 11 de febrer de 2016, 19 h

Biblioteca Jacques Dupin, Fundació Joan Miró01_a

La Fundació Joan Miró recull les conclusions del cicle de l’Espai 13 Lesson 0 amb la presentació de dues publicacions a la Biblioteca Jacques Dupin.

El volum a l’entorn del cicle analitza totes les activitats i exposicions que es van dur a terme en el marc del projecte comissariat per Juan Canela i Ane Agirre la temporada 2014-2015.

També es presenta I l’art? /¿Y el arte?, d’Edicions Els Llums / Ediciones La Lluvia, una compilació de textos que reflexionen sobre l’educació artística, que Priscila Fernandes va reunir per al seu projecte a Lesson 0.

Barcelona, 8 de febrer de 2016. «…qüestionar i reflexionar sobre l’estat actual de l’educació artística i alhora articular un espai orgànic i viu d’enunciació, que sigui capaç d’activar dinàmiques de treball i possibles formes d’acció a l’entorn de l’educació artística, tant al museu com a l’escola». Juan Canela, comissari del cicle Lesson 0 juntament amb Ane Agirre, descriu d’aquesta manera l’objectiu del seu projecte per a la temporada 2014-2015 a l’Espai 13. Ara es presenta la publicació del cicle, que funciona com a epíleg, amb un repàs a totes les mostres i accions que hi van tenir cabuda, però també com un format més amb el qual aquest projecte es continua desenvolupant.

Lesson 0 s’obre amb un text curatorial, a càrrec de Canela, i continua amb un exercici signat per Ane Agirre, que associa les mostres del cicle amb pel·lícules del cinema francès sobre l’educació, i un text escrit per Aida Sánchez de Serdio, Cristian Añó i Rachel Fendler, com a conclusió del programa de mediació Pedagogies de fricció, vinculat al cicle.

A més, el volum inclou tres assajos que articulen el marc de pensament teòric del projecte. «Navegant. A la cerca d’una educació radical, no agafem el primer gir», de l’educadora i comissària Nora Sternfeld, dibuixa el panorama de l’anomenat gir educatiu i incideix en la possibilitat de dur l’element transformador de l’educació als museus; «Cap a un socialisme de la creació», de l’artista Luis Camnitzer, advoca per una creativitat compartida i no competitiva, i «Hora de deixar-se anar», de la comissària Chus Martínez, indaga en la possibilitat de crear una escola que vagi més enllà del currículum i que generi nous llenguatges artístics i col·lectius.

La publicació inclou també «Diari 0. 54 metàfores recollides com a documents», una seqüència de dibuixos metafòrics de l’artista Antonio Gagliano sobre els sabers informals i les emocions a partir de diverses entrevistes amb els actors implicats a Lesson 0.

El llibre es completa amb un repàs exhaustiu de les mostres i les activitats del cicle: les quatre exposicions, a càrrec dels artistes Priscila Fernandes, Rita Ponce de León, Anna Craycroft / Marc Vives i Eva Kot’átková; i les accions i col·laboracions amb els programes Creadors EN RESIDÈNCIA, A*Desk, Secció Irregular del Mercat de les Flors, Komplot (Brussel·les) i La Ene (Buenos Aires).

El primer projecte del cicle, El llibre d’educació estètica de l’Escola Moderna, de l’artista Priscila Fernandes, partia d’una revisió del llegat del pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia. L’artista portuguesa especulava sobre els referents estètics del projecte educatiu de l’Escola Moderna per mitjà d’un recull de textos de diferents autors escrits fins al 1909 per Tolstoi, Proudhon, Zola, Cézanne, Van Gogh, Rusiñol, Sullivan o Marinetti, entre d’altres. Edicions Els Llums / Ediciones La Lluvia edita ara el volum en català i castellà amb el títol I l’art? ¿Y el arte?, que es presenta conjuntament amb la publicació que tanca el cicle Lesson 0.

La presentació tindrà lloc el proper dijous 11 de febrer a les 19 h a la Biblioteca.

Jacques Dupin. Hi intervindran Martina Millà, responsable de Programes de la Fundació Joan Miró; Juan Canela i Ane Agirre, comissaris del cicle; Aida Sánchez de Serdio i Cristian Añó, responsables del programa Pedagogies de fricció; els artistes Marc Vives i Antonio Gagliano, que han participat, respectivament, en el cicle i en la publicació; la dissenyadora Priscila Clementti, i l’editor del volum Joan Ramon Riera.

Posted in Actes @ca, Llibres @ca.