«A Mas i Mascarell, igual que a Wert, els interessa la cultura i l’art poc conflictius»

Entrevista realitzada per Albert Soler a Joan M. Minguet Batllori pel diari de Gironadiari_girona

President de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, Joan M.Minguet Batllori acaba de publicar «Contra la cooltura», que presenta demà a les vuit del vespre a la Llibreria 22.

La cultura no ha de ser simple, perquè arribi a tothom?
Això és un tòpic. Si rebaixem la cultura arribarà a tothom? Si fos així al final del procés seríem tots uns orangutans de tan i tan rebaixar-la.

Compte amb parlar de «procés»…

Precisament, si una part de catalans volem crear un estat nou, em sembla important que tinguem una cultura forta, feta pels qui la treballen, no per polítics empoltronats i periodistes mediàtics que opinen de tot.

Diu que TV3 no aposta per la cultura. Però si hi surt Bibiana Ballbé!

TV3 ha anat reduint els espais culturals,ara ja parlen de càpsules, no se n’amaguen. Tracta la cultura per mitjà de píndoles ben curtes i al mateix temps dedica hores i hores soporíferes a l’esport! I, sobretot, qui ha decidit que els catalans no som prou llestos per tenir un programa sobre llibres,
sobre arts, sobre teatre on no sigui tot un aparador?

I laBibiana?

No tinc res contra aquesta periodista, només és un símptoma de com la política catalana i la televisió pública tracta la cultura. Com van
ser símptomes que encarreguessin el Tricentenari a persones com Mikimoto o ToniSoler.

Insinua que no són experts en el tema?
No insinuo, afirmo categòricament que la trajectòria de tots dos estava situada en el món de la televisió, més concretament, de l’humor, del ha!ha!ha!, i que hi ha persones que, per contra, han dedicat la seva carrera a plantejar el món de la cultura des del rigor i la seriositat.

Algú el tractarà d’elitista.

Segur que sí, però s’equivocarien. Fa anys que em dedico, a la universitat, a transmetre el millor que sé la passió per l’art. I ho faig divulgant la cultura, que no simplificant-la o banalitzant-la. Com explico als alumnes que preparem per dirigir museus o fer de gestors culturals que després la política decideix repartir els càrrecs entre periodistes mediàtics o, encara pitjor, entre correligionaris de partit?

Ens queixem sovint del ministre de Cultura. Mascarell és millor?

Hi ha una diferència fonamental: Wert juga amb laf orça i el poder d’un Estat; Mascarell, no. Però les polítiques de Mas i de Mascarell han
estat ignominioses. Estem en el pressupost més baix de la història de la Generalitat en dedicació a cultura, un 0,7%. I ells  s’omplen la boca sobre la importància de la cultura. Tot és un engany.
A ells, com a Wert, els interessa l’art i la cultura poc conflictiva, la que entreté, no la que pot sacsejar les persones.

A Girona tenim una nova i preciosa biblioteca… que tanca dissabtes tarda i diumenge. Un símptoma dels temps?

N’hi ha uns quants, aquest no el coneixia. Més símptomes? Parlen d’estructures d’Estat, però les que ja tenim en l’àmbit cultural són deficitàries, com el MNAC, que no té diners per comprar obra, o fan riure el món sencer, com el MACBA i l’episodi lamentable dels darrers temps. I quan surten problemes, el govern fa veure que no hi té res a veure…

Descarrega el pdf.

Pots comprar el llibre des d’aquí

Posted in Uncategorized @ca.